1. Chleb bezglutenowy Italian – Opinie – Cena – Zamienniki – Ulotka – Skład

Chleb bezglutenowy Italian

Przy nietolerancji glutenu najskuteczniejszym lekarstwem na tę przypadłość jest dieta bezglutenowa. Na szczęście dziś przy nietolerancji glutenu nie jest konieczne rezygnować nawet z pieczywa, wystarczy, że znajdziemy najbliższy dla naszego ulubionego smaku substytut.
Dziś chcę pokazać Ci mój ulubiony chleb bezglutenowy. Chleb, który sama sobie przygotujesz bez trudności, gdyż na opakowaniu mieszanki chlebowej wszystko jest jasno i skrupulatnie opisane.

Chleb z włoską nutą Italian

Mieszanka do wypieku tego chlebka zawarta jest w 500 g torebce. Jest to pełnowartościowa mąka z amarantusa, bez barwników, bez aromatów i bez konserwantów. Produkt jest całkowicie bezpieczny dla osób dotkniętych celiaką, czy też nietolerancją glutenu. Mieszanka w swoim składzie nie zawiera zbóż zawierających gluten (pszenicy, żyta, jęczmienia, orkiszu i kamutu) i produktów ich pochodzenia.

W składzie produktu znajdziemy:

skrobia kukurydziana
skrobia ziemniaczana
mąka z amarantusa
skrobia z tapioki
kawałki suszonej cebuli
kawałki suszonych pomidorów
guma guar (zagęszczacz)
sól
lecytyna słonecznikowa (emulgator)
bazylia suszona
kwas askorbinowy (polepszacz)
kwas cytrynowy (regulator kwasowości)
dekstroza

Przygotowanie chleba Italia:

Mieszankę do wypieku chleba należy przechleb-bezglutenowy-italian-tastesypać do żaroodpornego naczynia, dodać 5 g suchych drożdży i dokładnie wymieszać. Następnie dodajemy 340 ml letniej wody i wyrabiamy używając miksera przez 10 minut, na wolnych obrotach do uzyskania gładkiej masy. Tak przygotowaną masę wstawiamy do nagrzanego do 35 – 40 stopni piekarnika, w celu urośnięcia masy. Pozostawiamy masę w piekarniku na 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy masę i kształtujemy bułeczki (jeśli zamiast chleba chcemy upiec bułki), lub wlewamy masę do formy na chleb. Następnie, tak przygotowaną masę, odstawiamy na 60 minut w ciepłe miejsce, by jeszcze zwiększyła swoją objętość, po tym czasie pieczemy przez godzinę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

Po tym czasie możemy cieszyć się włoskim smakiem chleba bezglutenowego.

Chleb ten, dzięki bazylii i pomidorom, przywołuje na myśl słoneczną Italię, stąd też jego nazwa. Możemy spokojnie podawać go osobom zmagającym się z celiaką. Wypiekanie chleba w domu może stać się także wspaniałą tradycją i przywoływać najcieplejsze wspomnienia. Co więcej jest to tak łatwa czynność, że stanie się dla Ciebie przyjemnym nawykiem. W końcu Twoi bliscy nie muszą odpuszczać sobie ulubionego smaku pieczywa, nawet kiedy zmagają się z nietolerancją glutenu. Dzięki gotowym mieszankom do wypieku chleba bezglutenowego, dieta bezglutenowa nie będzie już takim wielkim wyrzeczeniem.

Chleb bezglutenowy Italia – recenzje:

„Bardzo się cieszę, że znalazłam tę mieszankę. Dzięki niej mogę rozkoszować się smakiem pieczywa, którego przy diecie bezglutenowej bardzo mi brakowało. Ten smak bazylii i pomidorów…moje małe Włochy we własnej kuchni”.
Kasia 27 lat

„Mój chory na celiakę synek najtrudniej przeżywał rozstanie z ukochanymi bułeczkami. Odkąd odkryłam mieszankę Italia nie dość, że ma ciepłe bułeczki kiedy tylko chce, to jeszcze smakują jak jego ulubione bagietki z włoskiej restauracji”.
Marzena 35 lat